Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Cava, ça va ? Ca va !! - XpertVinum
Cava, ça va ? Ca va !! Cava ·

De feestdagen zijn in aantocht, tijd dus om even te situeren: cava - letterlijk: kelder, robuuste denkers, de Spanjaarden - is zoals u weet een schuimwijn. Eén van de vele in een wereld vol schuimwijn ? Er wordt elk jaar ontegensprekelijk een gigantische hoeveelheid schuimwijn gemaakt èn geconsumeerd. Maar ik wil graag even een lans breken voor het aspect kwaliteit van cava. Als u sommige prijzen ziet in de supermarkten, zou u met recht en rede kunnen gaan twijfelen aan dat aspect, vandaar. We krijgen onze lans 't makkelijkst in twee via een korte vergelijking met champagne. Als u ons even toestaat. Ik schets de grote lijnen.

Zowel cava als champagne beginnen hun loopbaan als een stille - lees: niet bruisende - wijn. De druiven die daar in Spanje voor gebruikt worden zijn (zeker in Catalonië ) Macabeo, Xarel.Lo en Parellada. Andere druivensoorten zijn eveneens toegestaan binnen de regulering van de DO Cava - de instantie die de regels opstelt voor wie z'n schuimwijn cava wil noemen, en de uitvoering ervan ook controleert. Chardonnay bijvoorbeeld, kent een stevige opgang. Essentieel is de manier waarop - excuus voor het oneerbiedige woord - het schuim in de fles wordt getoverd. Dat gebeurt in beide gevallen via de ' méthode traditionelle ' (ook de 'méthode champenoise' genoemd). De stille basiswijn wordt op fles getrokken, er wordt een mengsel van rietsuiker, gist en eventueel belegen wijn toegevoegd, er gaat een voorlopige stop op de fles en die wordt weggelegd. Het mengsel zorgt ervoor dat de wijn opnieuw begint te gisten - vandaar de naam '2de gisting op fles' - en de CO2 die daardoor vrijkomt mengt zich met de wijn. Logisch, gezien destop kan de geest niet uit de fles! Bijhorend axioma : hoe langer deze ' prise de mousse ' mag duren, hoe fijner de vermenging van 'bubbels' met de wijn wordt. Voor cava is die periode vastgelegd op minimum 9 maanden. De wijnboeren die kwaliteit nastreven, laten dit vanzelfsprekend 'n tijd langer duren. Een Reserva cava bijvoorbeeld heeft minstens 18 maanden 2de gisting op fles, een Gran Reserva minstens 24. Essentieel is dat deze manier van schuimwijn maken, de meest verfijnde en kwalitatief hoogstaande is. Het is, vanzelfsprekend, ook de duurste. We zullen later meer vertellen over de andere methodes.  Na deze ' mise sur lattes ' worden de dode gistcellen in de kop van de fles bevrozen, de stop verwijderd en als een prop worden die gistcellen door de druk uit de fles geduwd. Voor de definitieve stop erop gaat, wordt nog een mengsel van rietsuiker en oude cava toegevoegd. Op dat moment bepaalt de wijnmaker hoe 'droog' of hoe 'zoet' de cava wordt.

- **Brut Nature**: geen toegevoegde suikers - superdroog dus. Voorbeeld: Rosell Gallart Reserva Brut Nature

- **Extra Brut**: maximum 6 gr. toegevoegde suikers per liter. 

- **Brut**: 6 tot 15 gr. toegevoegde suikers. Voorbeeld: Dominio de la Vega Brut Reserva Especial - en zo verder naar **seco** etc...

U heeft ongetwijfeld gemerkt dat er 'n hoop overeenkomsten met Champagne zijn. Het 'terroir' is anders, er worden verschillende druiven gebruikt, bodem en klimaat zijn specifiek voor elke regio. Wij durven dat als een 'geluk' te beschouwen, de rijkdom zit immers in de eigenheid. Maar de kern is dezelfde : kwaliteit is de leidraad. In produktiemethode en regulering (oogstbeperkingen, persbeperkingen, opgelegde gistingstijden etc...). De cavagebieden liggen verspreid over een aantal verschillende regio's en omvatten zo'n 160 gemeenten - waarvan een groot deel in Catalonië, andere in bijvoorbeeld Valencia en Rioja.

Zoals zo dikwijls in deze wereld loert echter het gevaar van de al te platte commercie. U hoeft maar even na te denken over 'the long and winding road' die de cava heeft afgelegd van druif tot fles - het werk van de wijnboer, de tijd die de 2de gisting vraagt, de duurdere drukflessen, alle andere materiaal, het transport en tenslotte ook nog de accijnzen die Vader Staat ons oplegt (ondertussen € 1,54 per fles) - om te beseffen dat een cava rond de € 5 (BTW incl. dan nog) eigenlijk een contradictio in terminis is.

Maar ik wil graag afsluiten zoals vorige keer: het is aan u, beste lezer, om zelf op ontdekking te gaan, te proeven en te oordelen. En aan ons, naarstige

invoerder, om u de goeie, waardevolle en vooral smakelijke produkten aan te bieden. Elke ontdekking is een zegen, en het onderweg zijn een heerlijk avontuur! En cava heeft alles in zich om, net als champagne -maar dan met een ander, heel eigen karakter- een heerlijke schuimwijn te zijn.

Salud!

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel