Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Cota 830 wint Golden Bacchus Award. En nog : een mening over wijncompetities ... - XpertVinum
Cota 830 wint Golden Bacchus Award. En nog : een mening over wijncompetities ... Rode wijn ·

Zoals u weet, is uw dienaar onversaagd op zoek naar zinnig nieuws uit de wijnwereld. Uit interesse? Zeker. Een professionele afwijking ?

Ongetwijfeld. Commerciële aspiraties ? Welja, toch als 't gaat om de u, beste wijnliefhebber, te blijven overtuigen van de kwaliteit van (onze en andere) Spaanse wijnen.

Af en toe duik ik dus ook in de annalen van een wijncompetitie. Dit keer was het the Bacchus Award - gehouden in Madrid, met een stevige reputatie in Spanje, iets minder bekend in de rest van de wereld. Blij verheugd te zien dat bijvoorbeeld de Cota 830 van 40 Grados Norte Bodega beloond werd met meer dan 92 punten, een schitterende score - de beste zelfs onder de deelnemende Valenciaanse wijnen, en dat wil toch al wat zeggen, er worden meer en meer echte kwaliteitswijnen gemaakt in DO. Valencia.

Dezelfde curieuze neus dwingt ons echter ook om kritisch te wezen : wat is de echte waarde van zo een competitie?

1. Wij hebben zelf nog nooit in zo een jury gezeteld. Het is dus een mening zonder ervaring uit de eerste hand (of neus, in dit geval). Iets om rekening mee te houden.

2. Cota 830 is wel degelijk een schitterende wijn, een rijke, complexe blend van Bobal (typisch voor de DO Valencia), Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Heerlijk.

3. Ik ken een paar mensen die regelmatig in zo een jury zetelen. Ze zijn stuk voor stuk bekwame en bevlogen specialisten, aan wiens oordeel ik geen seconde zou twijfelen.

4. En toch is het een helse opdracht: een volle dag - of dagen na mekaar - de ene wijn na de andere proeven, evalueren, vergelijken. Zintuigen raken vermoeid, meningen verdeeld (de gustibus, hoedanook altijd een beetje), ...

5. Een toch essentiële vraag: hoe vergelijk je verschillende wijnstijlen ? Gaat de subtiliteit niet verloren in zo'n aanbod ?

Een (oprecht bescheiden) conclusie: je kan er van op aan dat de bekroonde wijnen meestal ook goede wijnen zijn. Maar tegelijk denk ik dat er soms ook even goede wijnen door de mazen van het net glippen en niet geselecteerd worden. Met alle commerciële gevolgen vandien. En buiten de competities om zijn er natuurlijk nog veel meer wijnen die het ontdekken waard zijn.

Alle begrip voor de wijnmaker die z'n wijnen op zo'n concours aanbiedt. Het is niet evident om zich te onderscheiden in de gigantische poel wijn die elk jaar opnieuw wordt aangeboden. En een medaille kan best een richtlijn wezen. Maar het is en blijft aan u, waarde wijnliefhebber, en ons

(invoerder) om zelf op exploratie te gaan. Ons eigen oordeel te vormen. Verder te kijken dan het etiket met de gouden of zilveren medaille. Het maakt de stiel en/of de hobby er alleen maar interessanter op.

Proost (met een glas Cota 830)

Deel deze blogpost