Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Sherry: op ontdekkingstocht naar de vergeten wijnschat van Spanje. - XpertVinum
Sherry: op ontdekkingstocht naar de vergeten wijnschat van Spanje. Sherry ·

Als je aan de doorsnee consument vraagt wat 'sherry' voor hem of haar betekent, dan krijg je onveranderd het antwoord: een aperitief, toch ?

Het moet gezegd: dat is al een hele verbetering ten opzichte van het imago van de commerciële, aangezoete 'Pale Cream' sherry die we ons herinneren uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. Deze met zoete most aangelengde wijnen waren meestal van zulk een bedroevend lage kwaliteit, dat ze 'het merk' sherry een kwalijke reputatie hebben bezorgd. Ook bij de gewone wijnliefhebber. Zoals u weet, gaat het met reputaties als met een Alpenrit in de Tour de France: pijlsnel bergaf, heel wat trager weer bergop. En vooral: met veel meer moeite en inspanning …

Gelukkig brachten een paar grote bodega’s hierin verandering met de wereldwijde promotie van enkele goede 'Fino’s'. Denk aan Tio Pepe van Gonzalez Byass (in 2013 werden 4 miljoen flessen verkocht), of aan La Ina van Lustau-Domecq: droge, biologisch gerijpte sherry’s aan een goedkope prijs – begrijp wel: goedkoop, gegeven het tijdrovende productieproces. Deze mooi gepolijste, kurkdroge wijnen hebben een heel eigen karakter, en zijn inderdaad ideale aperitieven:  ze wekken de appetijt, zonder smaakvervorming van alles wat daarna op tafel komt.

Dit type wijn, dat wordt verkocht in en gepromoot door de supermarkten, domineert nu het sherrygebeuren. Maar onder die dikke laag van eerder commerciële fino's, ligt een ware schat aan wijnen die bij het grote publiek nagenoeg helemaal onbekend zijn: Amontillado, Oloroso, Palo Cortado, Pedro Ximénez, Moscatel ... Ons verhaal begint hier pas: ondertussen is er ook een hele (r)evolutie aan de gang in de DO Jerez/Manzanilla – mensen die het kunnen weten, noemen haar zonder schroom ‘Copernicaans’. Het gaat om de ‘en rama' sherry’s : wijnen die - in tegenstelling tot wat bij de traditionele en op uniformiteit gerichte vinificatie gebeurt - slechts minimaal gefilterd en gestabiliseerd worden voor botteling. Op deze manier wordt elke botteling (elke 'saca') uniek. Daarenboven kan een 'en rama' nog verder evolueren op fles. En dus aan aroma’s en complexiteit winnen. Dit zal deze wijnen op termijn ongetwijfeld een reputatie van topkwaliteit en bijzondere eigenheid bezorgen, zowel bij de liefhebber (bevestiging , eindelijk!) als bij het bredere publiek (verwondering alom).

Solera? En rama? Saca? Palo Cortado, … ?? Hoort u het in Keulen en wijde omgeving donderen? Geen zorg, wijzelf staan nog elke dag verbaasd te kijken naar het ongekend boeiende scala van kleuren, aroma’s en smaken. Ook de culinaire mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, en veel groter dan wij hier doorgaans plachten aan te nemen. Sherry’s zijn ideale begeleiders van de meest uiteenlopende maaltijden, en zo worden ze bijvoorbeeld in Jerez zelf ook aanzien en gebruikt.

Vanaf vandaag zullen wij u met de regelmaat van een Helvetische klok bedienen met info over deze wonderlijke dranken, met boeiende verhalen en histories uit het verre Andalusië, inzichten in een bijna magisch productieproces, met lekkere combinaties van sherry en gerecht.

En breiden wij ons assortiment uit tot het meest gevarieerde van het land.

Kijk hier alvast eens naar onze schatten. 

Salud !

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel