Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Wine & food pairing: geschreven op ziel en lijf van sherry. - XpertVinum
Wine & food pairing: geschreven op ziel en lijf van sherry. Sherry ·

Er bestaan vele verhalen over dit thema. Sommige wild, andere heel gefundeerd, dikwijls interessant en leerzaam. Er bestaan hopeloos vastgeroeste ideeën - denk maar aan het koppige dogma dat bepaalt dat kaas moet trouwen met rode wijn. Zelfs de meeste verlovingen zijn voorbarig!

Terwijl bijvoorbeeld witte wijn in deze veel meer en betere mogelijkheden geeft. Bier ook trouwens. En sherry, vanzelfsprekend. En ook dan nog hangt alles af van het soort kaas en het karakter van de wijn. Nuance en onderscheid blijven essentieel, ze blijven dan ook rode draad in deze kolommen ...

Natuurlijk zijn er enkele vaste regels. De avonturier in ons wil daar graag tegen indruisen. Om meestal van een even kale als onsmakelijke reis terug te keren - ik denk deemoedig aan onze recente poging om de kappertjes in een lekkere Iberico Tonnato te matchen met de tannines van een even lekkere, rode wijn... overmoed! Het blijft één van de moeilijkere, delicatere aspecten van onze stiel. Je moet bij voorkeur de wijn kennen. En tegelijk weten wat er allemaal in een gerecht zit. Wij pretenderen in elk geval geen perfectie, het is een lange weg van lezen, leren en - gelukkig maar! - proeven.

Wat ons brengt bij de boude titel van hierboven: er zijn ook zekerheden. Eén ervan is dat de verschillende soorten sherry wonderwel passen bij vele, heel verschillende gerechten. Meer nog : ze passen dikwijls perfect bij gerechten waarvoor het moeilijk is de juiste wijn te vinden. Xpertvinum wil u graag even op weg zetten met volgende ' matching list '. Aan u om te ontdekken, te koken, te proeven. Wij van onze kant doen met groot plezier hetzelfde.

Smakelijk!

- Fino: ideale begeleider van allerlei soorten tapa's, maar ook van Iberische ham, gegrilde groenten, calamares,... bijvoorbeeld: La Bota de Fino n°35

- Manzanilla: geroosterde gamba's, gegrilde vis, vispannetjes, gemarineerde haring/mosselen, sushi, gekruide Aziatische gerechten,... bijvoorbeeld: Barbiana en ramaLa Bota de Manzanilla n°42La Cigarrera Manzanilla of La Sacrista AB

- Amontillado: groenten zoals asperges, artisjokken, spruiten en andere koolsoorten met krachtige smaak. Soepen en consommés. Wit vlees. Oude, vaste kazen. Bijvoorbeeld: Urium amontillado clasico, La Cigerrera amontillado

- Palo Cortado: de meest complete begeleider van volle maaltijden, excellent bij: ham, noten, schaal - en shelpdieren, gegrild vlees, praliné chocolade, ... Ook verrassend lekker als after diner drink, ter vervanging van cognac, calvados of whiskey - al dan niet begeleid door een Cubaanse sigaar... bijvoorbeeld: Urium palo cortado clasico

- Oloroso: Rood vlees en gelatineuze vleesgerechten zoals ossetong of varkenswangetjes. Wild. Tonijn. Rijpe kazen. Bijvoorbeeld: Urium oloroso clasico of La Cigarrera oloroso

- Cream: als aperitief met een ijsblokje en een schijfje sinaasappel. Lekker bij fruit : meloen, aardbeien, sinaasappel,... Ook bij roomijs, alle soorten gebak, zachte blauwe kaas en foie gras. Bijvoorbeeld: Urium cream clasico

- Pedro Ximénez: bij roomijs, bittere chocolade, citrusdesserten, blauwe kazen als Cabrales of Rocquefort... Als dessert an sich! Voorbeeld: Urium PX clasico of La Cigarrera PX

- Moscatel: zachte blauwe kazen, melkchocolade, roomijs... Bijvoorbeeld: La Cigarrera moscatel

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel