Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Arbequina olijfolie, de top ! - XpertVinum
Arbequina olijfolie, de top ! Spaanse olijfolie ·

Olie van de Arbequina olijf: Spaanse topkwaliteit.

De geschiedenis:

Deze olijf werd in de 17de eeuw door de Spanjaarden ontdekt in het Midden-Oosten. Ze waren dolenthousiast over de geweldige smaak van de olie die er uit werd geperst. De zaden van de boom (eerder een struik) werden meegebracht naar Spanje en lokale boeren (hoofdzakelijk in het binnenland van Catalonië) gingen ermee aan de slag. Vanaf 1850 werden de olijfgaarden echter meer en meer verlaten. Er was minder vraag naar bijvoorbeeld lampenolie door de uitvinding van elektriciteit. Ook werd het economisch moeilijker om met deze olijf te concurreren tegen soorten met een veel grotere opbrengst. Picual bijvoorbeeld werd de meest aangeplante olijf in Spanje (ondanks zijn veel scherpere en minder genuanceerde smaak). De teelt van Arbequina ging dan ook volledig verloren.

Tot eind vorige eeuw in Arbeca (Catalonië) een oude boom werd teruggevonden waaraan de typische kleine, ronde olijven groeiden. De olijfboom werd Arbquino genoemd, ‘inwoner van Arbeca’. Gezien vruchten in de Spaanse taal vrouwelijk zijn, werd de olijf zelf ‘Arbequina’. Daarna werden trouwens op nabijgelegen hellingen nog meer van deze bomen teruggevonden, allemaal lang geleden aangeplant.

Weetje: een groot deel  van de Arbequina oogst wordt elk jaar uitgevoerd naar Italïe, waar hij basis is voor de betere melanges die worden verkocht in gans de wereld…Ook in de Nieuwe Wereld wordt Arbequina beschouwd als de standaard voor hoge kwaliteit.

Arbquina olijfolie :

De Arbequina olijf is één van de kleinste olijfsoorten ter wereld. Gemiddeld is er 5 kilogram olijven nodig voor één liter olie. Deze olie wordt verkregen door een eerste koude persing -hier willen we opmerken dat het bijvoeglijk naamwoord ‘koud’ minder en minder van toepassing is gezien moderne persen krachtig genoeg zijn en er geen tweede (warme) persing meer nodig is. Er worden ook geen chemicaliën toegevoegd.  Er zijn verschillende kwalificaties, wij houden ons bij de beste kwaliteit: Extra Virgen (of Extra Verge in het Catalaans). Alle Extra Virgen oliën zijn sowieso gemaakt met een koude persing (of via centrifuge) en zonder toevoeging van chemicaliën. Belangrijk is dat door deze methode de gezonde antioxidanten in de olie bewaard bijven.

Wat typeert de Arbequinaolie ? Een zeer lage zuurtegraad –typisch voor de beste olijfolieën-, ze is fruitig, zacht, met een peperig accent. Naargelang de bodem en de streek waar de bomen aangeplant zijn,verschilt het karakter een beetje. Xpertvinum heeft er 2 op voorraad :

Bienteveo Virgen Extra van Bodegas Luis Perez – een heel fijne, delicate olijfolie uit het zuiden van Spanje
Les Sorts Verge Extra van Celler El Masroig – een iets kruiderige olie uit het binnenland van Catalonië (de regio rond Priorat en Montsant)

Gebruik deze heerlijke olijfolie voor salades, in dressings, op risotto, voor het glaceren van groenten… Probeer ze eens met vers fruit zoals meloen, banaan, ananas…of gewoon om een lekker stukje brood in te doppen…

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel