Bierzo, koninkrijk van de Mencia. Spaanse wijnregio's ·

Het wijngebied Bierzo is één van de Spaanse rising stars. De streek wordt al wel eens ‘de poort tot Galicië’ genoemd, hier gaat de meseta -de dorre hoogvlakte die een groot deel van het Spaanse binnenland uitmaakt- over in het groene, regenachtige Galicië. Het klimaat is zowel beïnvloed door de Atlantische Oceaan als door het continentale karakter van de meseta.

Er wordt al 2000 jaar wijn gemaakt in ‘El Bierzo’, de Romeinen hebben de streek een tijd lang bezet en dat verklaart bijvoorbeeld ook de vele antieke goudmijnen die je er kan vinden. De wijngaarden zelf liggen op een hoogte van 400 tot 1100m, wat maakt dat de verschillende microklimaten en ‘terroirs’ ook wijnen met een verschillend karakter voortbrengen. De laatste jaren groeit de aandacht voor al die verscheiden pago’s dan ook sterk, wat de wijnen alleen maar beter en interessanter maakt. Koning, keizer én admiraal is Mencia, een blauwe druif die hoogstwaarschijnlijk via de pelgrimstochten in Bierzo is aanbeland. Lang werd beweerd dat ze familie zou zijn van Cabernet Franc, maar ampelografisch onderzoek heeft ondertussen uitgemaakt dat dat niet zo is.

De boeiendste witte druif is de Galicische Godello.

Er zijn trouwens wereldwijd maar weinig wijngebieden waar zoveel oude stokken van 100 jaar en ouder terug te vinden zijn.

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel