Ribera del Duero Spaanse wijnregio's ·

Algemene situering

Samen met Rioja vormt het de bakermat van de tempranillo. Of, zoals de Ribera-variant genoemd wordt : tinta del païs of tinto fino. De DO (Denominaciòn de Origen, de wijnregio, pas erkend in 1982) strekt zich uit over een afstand van ongeveer 115 km, van de Provincie Valladolid in het westen tot de provincie Soria in het oosten, dicht bij de bron van de Duero -de rivier die aan de basis ligt van de naam van de DO. Ribera omvat ongeveer 22.000ha. wijngaarden en 270 bodega's.

Klimaat en bodem

In vergelijking met Rioja kent Ribera een harder, continentaler klimaat : lange, koude winters en korte, hete zomers. Met soms temperatuurschommelingen van 50°C op één dag ! Bovendien zijn de meeste wijngaarden gelegen op een hoogte tussen 700m en 850m. Het korte zomerseizoen en de dikwijls koude nachten zorgen voor een tragere, evenwichtige rijping van de druiven. De bodem bestaat veelal uit arme zandgronden, kalkgronden of alluviale kiezelgronden (langs de oevers van de Duero). Kalk en kalksteen zijn een belangrijke factor voor de kwaliteit.

Druiven en stijl

Voor rode wijn schrijft de DO een minimum van 75% tempranillo voor, maar gezien het ' terroir ' wordt er meestal in monocépage gewerkt. Ribera's stijl is er één van vollere, krachtige wijnen, met levendige zuren en ferme tannines die de wijnen een typische struktuur geven.  Cabernet sauvignon, garnacha tinta (voor rosado's), malbec, merlot en albillo (een witte druif, gebruikt in rosado's) zijn officieel erkende variëteiten. Gezien de het grillige karakter van het klimaat, kunnen er grote verschillen zijn tussen de jaargangen. En is de locatie van de wijngaard van enorm belang. 

Maar ook binnen de regio zijn er verschillen. In het oostelijke deel - in de provincie Soria - zijn de wijngaarden nòg hoger gelegen (tot meer dan 1000m ), is het klimaat nog wat strenger, de bodem armer en is een opmerkelijk deel van de wijngaarden aangeplant met oude, niet-geënte pre-Phylloxerastokken. Zijn de wijnen uit het centrum en westen van de regio makkelijkheidshalve de 'klassieke' expressieve Ribero's te noemen, dan zijn die uit het oosten eerder geknoopt, wat delicater,...

Ontdek hier onze wijnen uit Ribera del Duero

 

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel