Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Rioja in een notendop ( voor zover dat mogelijk is... ) - XpertVinum
Rioja in een notendop ( voor zover dat mogelijk is... ) Spaanse wijnregio's ·

Rioja in een notendop.

Rioja is één van Spanje’s oudste en meeste bekende wijngebieden. De Oude Romeinen maakten er al wijn en na de Reconquista (711 – 1492) kwam er onder stimulans van de kloosters een nieuwe, verdere ontwikkeling van de wijnbouw. De grote boost kwam er met de vernietiging van de Bordelese wijngaarden door de druifluis (Phylloxera) in de 2de helft van de 19de eeuw. Franse agenten kwamen in Rioja wijn zoeken, tot 50 miljoen liter per maand! Rond 1900 werd de streek echter zelf geteisterd door Phylloxera, daarna volgde een burgeroorlog, WO II,…. Pas in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw kwam er weer een heropleving van de wijnbouw, later nog verstrekt door de toetreding van Spanje tot de EEG in 1986. In 1925 ontving Rioja als eerste de classificatie van DO ( Denominaciòn de Origen ), in 1991 als eerste die van DOCa ( DO Calificada).

Rioja ligt in het dal van de Ebro, zo’n 100 km ten zuiden van de driehoek Bilbao – San Sebastian – Atlantische kust. Ondanks de relatieve nabijheid van de zee heerst niet echt een maritiem klimaat: een reeks bergketens schermen de streek in het Noorden af van het koelere, regenachtige Atlantische  weer. Er zijn drie deelgebieden: Rioja Alavesa en Rioja Alta in het westen en Rioja Baja in het oosten.

Alta en Alavesa vormen de hoogvlakte van Rioja, 400m à 500m boven de zeespiegel. Het klimaat is er iets koeler en de bodem is er gezegend met klei, kalksteen en zandsteen. Hier worden de betere wijnen gemaakt, frisser en eleganter dan de strengere, alcoholrijke wijnen van het eerder warme en droge Rioja Baja. Toch spelen vooral de lokale micro-klimaten een bepalende rol voor de kwaliteit van de wijnen en zijn er ook in Rioja Baja geweldig goede wijnen te vinden.

De hoofddruif is Tempranillo, een druif die mooi gedijt in het relatief koelere Alta & Alavesa. Het is een vroegrijpende druif die goed bestand is tegen oxidatie. Omdat ze relatief snel evolueert, wordt ze dikwijls gemengd met enkele andere soorten uit de regio. De belangrijkste zijn Garnacha Tinta, Mazuelo (Cariñena) en Graciano. Veel van de blends worden gemaakt met 3 of 4 van deze soorten.  Tempranillo staat voor elegantie en fruitigheid. Garnacha voor kracht en alcohol. Mazuelo voor zuren en tannines en Graciano voor fijne aroma’s.  Soms wordt er zelfs Viura (Macabeo, een witte druif dus!) toegevoegd om de wijn toegankelijker te maken.

Typisch voor Rioja is de houtlagering op Bordelese vaten van 225L. Tot voor enkele jaren werd daarvoor vooral Amerikaans eiken gebruikt, die zorgt voor meer uitgesproken vanille-tonen. Meer en meer wordt ook Franse eiken gebruikt met zachtere, nobele aroma’s.

Naargelang vinificatie en rijping produceert Rioja dus een veelzijdig pallet van rode wijnen, gaande van moderne, soepele, fruitige wijnen tot de bijzonder complexe, fluwelen, soms krachtige crianza’s en reserva’s.

Niet te vergeten: er worden dus ook witte wijnen gemaakt in Rioja. Daar zijn de belangrijkste drie druiven Viura, Garnacha Blanca en Malvasia. Zonder houtlagering staan ze voor eerder frisse wijnen, met houtlagering voor volle, belegen bewaarwijn. De zeldzame Tempranillo Blanco blijkt een nieuweling met groot potentieel…

Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de Tempranillodruif verwijzen we graag naar een aparte blog die we over haar zullen schrijven.

Xpertvinum:

Bodegas Murua, Bodegas Obalo, Bodegas D. Mateo,…

 

 

 

 

 

 

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel