Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Dossier autochtone Spaanse druiven: Tintilla de Rota, een buitenbeentje. - XpertVinum
Dossier autochtone Spaanse druiven: Tintilla de Rota, een buitenbeentje. Wijnen ·

Zoals u weet, zijn wij bij Xpertvinum onophoudelijk op zoek naar alles wat van Spanje zo een uniek en interessant wijnland maakt.  Goede wijnen, vanzelfsprekend. Maar ook de mooie verhalen achter die wijnen. Verhalen van bijzondere mensen, en van bijzondere druiven.

Zo botsten wij in de streek rond Jerez op de Tintilla de Rota, een autochtone blauwe druif die uitsluitend voorkomt in het immer warme Andalusië. Ze is genetisch verwant met de nobele Graciano, een druif die we vooral kennen uit de Rioja, waar die meestal in beperkte hoeveelheden gebruikt wordt in assemblages met Tempranillo – om de wijn meer kleur en structuur te geven. De Tintilla heeft zich aangepast aan het plaatselijke micro-klimaat, zonder z’n karakteristieken te verliezen. De naam Tintilla is trouwens afgeleid van de kleine bessen die typisch zijn voor deze soort (uva tintilla, of kleine, rode druif).

Rota is klein stadje dat volledig beheerst wordt door een Amerikaanse legerbasis. De  tewerkstellingsmogelijkheden die dit meebracht voor de lokale bevolking, heeft er onder andere toe geleid dat de meeste bodega’s verwaarloosd werden. Uiteindelijk is er slechts één overgebleven: Bodega El Gato.

Voeg hierbij de lage opbrengsten die typisch zijn voor deze druif, de arme zandgronden uit de streek rond de stad – waarop zelfs de gevreesde Phylloxera, de druifluis die eind 19de eeuw zowat het gehele Europese areaal vernietigde, niet kan gedijen – en u zal begrijpen dat deze bijzondere druif met uitsterven werd bedreigd.

Maar het tij is aan het keren.  El Gato maakt een schitterende zoete (rode dus!) wijn, die wordt gemaakt volgens de aloude tradities. Het is een unieke drank die door z’n fenomenale zuren fris & levendig wordt gehouden: J. Martinez Tintilla de Rota.

Ondertussen hebben enkele gerenommeerde bodega’s uit de streek rond Cadiz de kwaliteiten van de Tintilla de Rota opgepikt en maken, sinds enkele jaren, een droge rode wijn. Kenmerken : een intense fruitigheid, een bijzondere, donkere kleur en een diepe smaak zonder veel tannines, mèt fijne fruitzuren die deze wijnen verfrissen – en dat is toch eerder uitzonderlijk voor een streek met zo een warm klimaat.

Tintilla de Rota van Luis Perez
Tintilla de Rota van Luis Perez

 

Tintilla de Rota is Spanje ten voeten uit: mooie, unieke en betaalbare wijnen met een verhaal.

 

Salud !

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel