Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Het dossier 'stop': hoe Japan een kurken-mysterie ontrafelt... - XpertVinum
Het dossier 'stop': hoe Japan een kurken-mysterie ontrafelt... Wijnen ·

Een opmerkelijk artikel verscheen vorige week in de Standaard. Het werd een beetje weggedrumd door de zorgen van de wereld (terecht, vanzelfsprekend), maar voor de wijnliefhebber betreft het niks meer of minder dan een halszaak : het fenomeen van 'de stop'. Of hoe een niet onaanzienlijk deel – ongeveer 6% , op de nagel beschouwd: gigantisch veel! – van alle wijnen die met natuurkurk in de fles worden gehouden, naar de vaantjes gaat.

De stof die die doffe smaak veroorzaakt, is al langer gekend: TCA. Officieel moet dat '2,4,6-trichlooranisol' zijn, maar uit oprechte bescheidenheid en respect voor de wetenschap en om u, beste lezer, niet weg te jagen: TCA dus. Een schimmel die zich op de kurk nestelt. Tot nu toe werd min of meer verondersteld dat TCA de smaakreceptoren in keel en mond zou stimuleren, die op onwelriekende stoffen reageren. Er wordt een signaal van slechte smaak doorgegeven aan onze arme hersenen, zonder dat die slechte smaak er echt is, zoiets. Wat ontdekken de Japanners (niet voor niks rijst daar de zon het snelst)? TCA stimuleert niet, het blokkeert net de werking van desbetreffende receptoren. En neemt dus smaak weg in plaats van te versterken. Simpeler gezegd: de goeie smaak wordt weggemoffeld. Het onderzoek werd uitgebreid naar andere voedingsmiddelen waar een muffe smaak of geur aanzit en blijkt dat er overal, zonder uitzondering, TCA inzit.

U zal zeggen: en wat nu, er is toch niks opgelost? Maar de wetenschap zou de wetenschap niet zijn, als ze niet de juiste conclusies probeert te trekken: we weten nu hoe TCA echt werkt, misschien is het dan wel mogelijk om stoffen te ontwikkelen die doelgericht slechte smaken gaan onderdrukken. Het zou bijvoorbeeld ons, de welgemutste wijnhandelaar die zonder dralen al die slechte flessen terugneemt, niet ongelegen zijn…

En voor u het zelf zegt: aan deze kapstok kan nog een ganse boom opgezet worden over de rol van natuurkurk, het verhaal van schroefdoppen en de glazen en/of kunststoffen stoppen, … Maar dat is voor een volgende keer, niet alles tegelijk.

Deel deze blogpost

Reageer ook op dit artikel