Notice: Undefined index: in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/xpertvinumbe/releases/20151207150051/src/app/Application/Authorizator.php on line 95
Prephylloxera-wijnen, lekkere originals met een eeuwenoude intensiteit - XpertVinum
Prephylloxera-wijnen, lekkere originals met een eeuwenoude intensiteit Wijnen ·

Van de buxusmot tot de processierups: de afgelopen jaren haalden heel wat plagen het nieuws. Ook de wijnwereld heeft zijn eigen kwelduiveltje: de Phylloxera. Deze kleine druifluis maakte in de 19e eeuw de oversteek van Amerika naar Europa, toen het handelsverkeer tussen beide contintenten gestaag toenam. Niet veel later had ze al meer dan 95% van alle Europese wijngaarden vernietigd. Er werd zelfs gevreesd voor het definitieve einde van de wijnbouw.

Phylloxera bestrijden met sproeimiddelen bleek moeilijk, omdat de luis grotendeels onder de grond leeft. Het kweken van hybriden bracht evenmin soelaas. Toen kwam iemand op het idee om de Europese druivensoorten (allemaal lid van de familie van de Vitis Vinifera) te enten op Amerikaanse onderstokken, die resistent zijn tegen de Phylloxera. Zo komt het dat ook nu nog in bijna alle Europese wijngaarden druiven gekweekt worden op Amerikaanse onderstokken.

Allemaal? Neen, niet allemaal. Phylloxera overleeft namelijk niet op zandgrond. Of op vulkanische grond waar zwavel inzit. Het blijven natuurlijk uitzonderingen, maar in enkele regio’s in Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje staan nog echt originele stokken die tot 120, 130 en zelfs 150 jaar oud zijn: de pre-Phylloxerastokken. In Spanje gaat het om enkele wijngaarden in Jumilla, Rueda, Ribera del Duero, Toro en Zamora.

Proef je het verschil tussen wijn van originele stokken en wijn van (diezelfde) geënte stokken? Interessante vraag! Onze ervaring: het gaat zonder uitzondering om mooi geknoopte en geconcentreerde wijnen. Dat hoeft niet te verbazen, gezien de zeer lage opbrengst van deze pre-Phylloxerastokken. Bovendien weerspiegelen ze het originele karakter van de druif in kwestie met meer intensiteit en karakter.

Maar je hoeft ons niet op ons woord te geloven. Proef en oordeel vooral zelf!

In het gamma van Xpertvinum vind je deze Prephylloxera-wijnen:

Blanco Nieva Pie Franco
Via Cénit
La Loba
Dominio de Atauta
Valdegitales
Llanos del Almendro

Deel deze blogpost