Bodegas Antidoto - D.O. Ribera del Duero

Antidoto is het geesteskind van Bertrand Sourdais, 'El Vigneron de las Tierras de Soria'. Bertand is afkomstig van Chinon ( Loire ) waar zijn familie al 5 generaties lang wijn verbouwt. Op zoek naar telkens weer een nieuwe uitdaging, onderzocht hij de mogelijkheden van Soria's unieke terroir - Soria, helemaal in het Oosten van de DO Ribera del Duero kent een harder, kouder klimaat dan de rest van de DO. De wijngaarden liggen dikwijls op grote hoogte ( meer dan 1000m ) en er zijn nog pre-Phylloxerapercelen terug te vinden. Hij stichtte er het ondertussen gerenommeerde Dominio de Atauta, waar hij tot 2010 ook technisch directeur bleef. In 2016 zag hij kans om met een vennoot bodegas Antidoto uit de grond te stampen. Vandaag is hij wijnmaker bij Antidoto, bij Dominio de Es en het familiedomein in Chinon, Domaine de Pallus.

Antidoto is gelegen in San Esteban de Gormaz. Terroir wordt gekenmerd door het ietwat koudere klimaat, - doch nog altijd warm genoeg om geweldige wijnen te maken -  de grote hoogte en de hoofdzakelijk klakstenen bodem met zand, klei en rots als ondergrond. Druivensoorten zijn Tinto Fino ( Tempranillo ) voor rood en Albillo voor wit. Stokken zijn oud tot zeer oud ( jaren 20 van vorige eeuw, pre-Phylloxera ).

De D.O. Ribera del Duero is gelegen in Midden Spanje, 100 km ten noorden van Madrid. Samen met Rioja en Priorato wordt de D.O. gerekend tot dé topregio's voor Spaanse wijnen. Hoogte tussen 700 en 850 m, koude winters en warme zomers, maar ook met een groot temperatuursverschil tussen dag en nacht, wat de druiven een langzame rijping en excellente zuurtegraad geeft. Absolute bewaarwijnen in de Crianza/Reserva uitvoeringen.

De Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo (ook Tinta del País of Tinto Fino genoemd) verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als als Gran Reserva heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Tegelijkertijd startten families, die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen kleine wijnmakerijen en daarnaast stimuleert het Consejo regulador onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van geautomatiseerde oogstchecks tot onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen. 

Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Er is een wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel en een Centro de Interpretación del Vino (een museum dat geheel in het teken staat van de wijnbouw) in Aranda del Duero (Burgos). 

 

Antidoto Le Rosé Bodegas Antidoto - D.O. Ribera del Duero


€ 48,90


Verpakt per 4 flessen: € 195,60
Meer over deze rosé wijn
Overzicht rosé wijn
Roselito Bodegas Antidoto - D.O. Ribera del Duero


€ 12,40


Verpakt per 6 flessen: € 74,40
Meer over deze rosé wijn
Overzicht rosé wijn
La Hormiga de Antidoto Bodegas Antidoto - D.O. Ribera del Duero


€ 26,90


Verpakt per 6 flessen: € 161,40
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Antidoto Bodegas Antidoto - D.O. Ribera del Duero


€ 16,80


Verpakt per 6 flessen: € 100,80
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn