Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja

Bodegas Borsao is één van 's werelds meest gerenommeerde producenten van Garnacha. Het huis is als het ware tegelijk bron en motor van de DO Campo de Borja. 

Het domein omvat meer dan 2400 hectare wijngronden, verdeeld in verschillende subzones in de D.O., wat voor uitgebreide keuzemogelijkheden zorgt in blends en stijlen. Borsao maakt hoofdzakelijk heel toegankelijke wijnen op basis van Garnacha, die zowel door het grote publiek als door kenners wereldwijd geprezen worden.

Toen Campo de Borja in 1980 de D.O.-status verwierf, begonnen producenten met het zelf bottelen van hun wijnen. In 1989 werd de D.O. uitgebreid met witte wijnen en in 1991 en 1992 werden er wijzigingen aangebracht, zodat het wijnbouwgebied uitgebreid kon worden met de plaats Maleján en er vanaf dan ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druivensoorten gebruikt mochten worden.
  
Borja, de grootste stad in de D.O., ligt ten noordwesten van de stad Zaragoza in Aragon. Het wordt omringd door 7.000 hectare wijngaard. Geografisch gezien is dit gebied een voortzetting van Navarra, ten zuiden van de rivier de Ebro, het eerste deel van de bovenloop naar de stad Zaragoza. 
De wijngaarden liggen op hoogtes van 350 tot 750 meter, op hellingen van de Siërra de Moncayo die vanuit het westen tot de lage heuvels in het oosten aflopen. De D.O. Campo de Borja is oorspronkelijk gezien onder te verdelen in twee zones: Llanos de Plasencia in het zuiden en Ribera del Huecho in het noorden. 
Het landschap is een opeenvolging van hoge plateaus langs het dal van de Ebrorivier. De bodem bestaat voornamelijk uit zanderige aarde op kalksteen, waardoor deze steenachtig en goed afgewaterd is. De hoogte en de bodem lenen zich prima voor de productie van goede kwaliteitswijnen.

Net als de andere wijnproducerende gebieden in Aragon, heeft Campo de Borja een extreem landklimaat met lange, hete zomers en zeer koude winters. Vorst en hagel komen veel voor in het late voorjaar. Een koude, droge noordenwind, ‘cierzo’ genaamd, is typisch voor de streek en de hoeveelheid regen is karig.
  
De traditionele Spaanse druivensoorten zijn allemaal in Campo de Borja aanwezig: Garnacha voor rode – en rosé wijn; Tempranillo, die wordt toegevoegd om de wijn beter geschikt te maken voor rijping; Macabeo, die ervoor zorgde dat Campo de Borja ook witte D.O. wijnen mocht maken en Moscatel om zoete wijnen te maken. Andere toegestane soorten zijn o.a. Merlot, Cabernet, Syrah en Chardonnay. 
De plantdichtheid ligt tussen de 1.500 en 4.000 wijnstokken per hectare en de stokken die op kwetsbare plaatsen staan worden laag aangeplant teneinde wind en extreme hitte te vermijden. 
  
De beste wijnen uit Campo de Borja worden gemaakt met behulp van apparatuur met temperatuurbeheersing, die ervoor zorgt dat de intensiteit en persoonlijkheid van de druiven en het klimaat zoveel mogelijk naar voren komen. Door hun stevigheid en fruitigheid zijn dit de zwaarste wijnen die in Aragon gemaakt worden. 
De oeroude eiken vaten die vroeger gebruikt werden voor het vergisten van wijnen in de als een doolhof opgebouwde wijnkelders van de heuveldorpen bestaan nog altijd. Tegenwoordig worden ze echter alleen nog maar gebruikt voor opslag en worden ze geleidelijk aan vervangen door betonnen tanks.

 

Borsao Cabriola Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 15,85


Verpakt per 6 flessen: € 95,10
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Borsao Zarihs Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 17,80


Verpakt per 6 flessen: € 106,80
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Borsao Tres Picos Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 19,20


Verpakt per 6 flessen: € 115,20
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Borsao Berola Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 14,60


Verpakt per 6 flessen: € 87,60
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Bole Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 9,70


Verpakt per 6 flessen: € 58,20
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Borsao Monte Oton Bodegas Borsao - D.O. Campo de Borja


€ 6,95


Verpakt per 12 flessen: € 83,40
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn