Casa Castillo - DO Jumilla

'Propriedad Viticola Casa Castillo' werd in 1870 gebouwd door Franse immigranten, wijnboeren op vlucht voor de Phylloxera. Er werden zowel inheemse druivensoorten ( Monastrell ) als meer 'internationale' rassen ( Syrah, Cabernet Sauvignon ) aangeplant. In 1941 werd de wijnbouw even opzij geschoven voor rozemarijn. Later, in de jaren '80, startte de tweede generatie van de familie Vincente een groot project om de wijnbouw weer in ere te herstellen. Kleinzoon Jose Maria is er tot op vandaag de baas. Ondertussen is Casa Catilla uitgegroeid tot een ware referentie voor de Monastrell in Jumilla en bij uitbreiding de ganse Levant.

De regio noemt El Altiplano de Jumilla en geniet van een continentaal klimaat dat gemilderd wordt door de nabijheid van de Middelandse Zee. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk op de steile hellingen van La Sierra del Molar. Hoofddruif is vanzelfsprekend de Monastrell. Op verschillende percelen en op de juiste plaats worden ook Garnacha, Syrah en Cabernet Sauvignon verbouwd.

 

 

 

DO Jumilla :

Jumilla is een oud wijngebied dat zich uistrekt over de provincies Murcia en Albacete. De regio is lang bekend geweest voor z'n 'doble pasta' wijn, zware turf die wordt gebruikt om tafelwijn aan te sterken. De Phylloxera heeft Jumilla lang gespaard, er staan nog wel wat niet-geënte stokken ( Pie Franco genoemd). Toen de druifluis uiteindelijk de streek bereikte, was ze even meedogenloos als altijd. Toch heeft de heraanplant van de vernietigde wijngaarden ervoor gezorgd dat men er de filosofie omtrent het wijnmaken helemaal heeft herbekeken en het resultaat ervan zit nu in de fles als hoogwaardige en goed aangeschreven wijnen. 

Het klimaat in Jumilla is continentaal, met hete zomers ( temperaturen boven de 40°C ) en koude winters. Neerslag is beperkt en in de tussenseizoen kunnen temperatuurschommelingen erg groot zijn. De wijngaarden zijn gelegen op de sierra's, tussen 400m en 850m. Bodem bestaat uit kalksteen met een droge, roestbruine aarden toplaag. De druif die er het best gedijt, is de Monastrell ( 85% van de totale aanplant ). De Monastrell is een wat ondergewaardeerde druif met relatief veel suikers maar ook , indien op tijd geplukt, met voldoende zuren. In de handen van een bekwame wijnmaker kan deze druif schitterende wijnen voortbrengen. Andere toegelaten soorten zijn Syrah, Garnacha, Tempranillo, Cabernet en Merlot.  Bij de witte druiven zijn dat Macabeo, Chardonnay, Sauvignon blanc en de zoetere druiven Moscatel, Pedro Ximenez en Malvasia.

 

Casa Castillo Pie Franco


€ 64,80


Verpakt per 6 flessen: € 388,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Casa Castillo Las Gravas


€ 33,50


Verpakt per 6 flessen: € 201,00
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Casa Castillo El Molar


€ 19,70


Verpakt per 6 flessen: € 118,20
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Casa Castillo Vino de Finca


€ 16,80


Verpakt per 6 flessen: € 100,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Casa Castillo Monastrell


€ 13,85


Verpakt per 6 flessen: € 83,10
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn