Costers del Priorat - DOCa Priorat

Costers del Priorat is een project met een hart en een doel. Opgericht in 2002 door Enric Solé, Pau Urgell, Josep Massana, Marc Massana en Josep Ramon Sedó. Alle 5 ervaren wijnbouwers en ondernemers. In 2008 vervoegde internationaal gerenommeerd wijnmaker Josep Mas de rangen. Doel : goede wijn maken door het streven naar de juiste balans tussen oude wijnbouwtradities en het ruwe land dat Priorat noemt. Elegante, fijne wijn, niet alleen de geconcentreerde kracht waarvoor de regio gekend is. De druivenstokken staan op 3 percelen in het hart van de regio : Sant Martí, Mas Alsera en Les Solanes, in de dorpen Bellmunt, Torroja en El Molar
respectively. De bodega zelf staat in El Molar, op het perceel Les Solanes.

De naam Costers staat voor de steile hellingen versterkt door aarden walletjes waarop de oude wijnstokken staan aangeplant. Het icionische beeld van de streek dus. Cariñena en Garnacha groeien op de Llicorella, de typische leistenen bodem, arm en niet bij machte om het water bij te houden. Opbrengsten per ha. zijn dan ook laag, zeer laag ( 5 HL per hectare, waar het gemiddelde in Spanje tussen 25 en 30 HL per ha. is en dat is op zich al heel laag ten opzichte van de opbrengsten landen als Frankrijk en Italië). Maar het bepaalt mee karakter en kwaliteit van de wijnen.

DOCa Priorat. ( Catalonië). Wijnen uit deze Spaans/Catalaanse topregio zijn stilaan wereldberoemd. Lage opbrengst in wijngaarden die spectaculair zijn uitgehouwen in de leistenen heuvels, en alleen handenarbeid toelaten. De leistenen ondergrond zorgt voor een warmtereservoir in de koele nachten en geeft de wijnen van deze streek een uniek, mineraal, karakter. De topkwaliteit leidde tot de specifieke DOCa erkenning: denomincación de calidad controlada. Een erkenning die enkel ook nog aan Rioja werd toegekend. Natuurlijk culmineert een lage opbrengst en grote faam in een duur(der) prijskaartje. Een uitdaging dus om een (lei)stenen goede Priorat te vinden die ook nog een relatief lage prijsdrempel heeft.

Priorato – Priorat in het Catalaans – is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen krachtige en dieprode wijnen van buitengewone kwaliteit gemaakt worden. Deze D.O. in het district Tarragona kwam gedurende het laatste decennium opeens in de schijnwerpers te staan, nadat producenten nieuwe technologieën begonnen toe te passen. Sinds die tijd hebben de wijngaarden – die aan het begin van de jaren ’80 van de 20e eeuw werden aangeplant met zowel Franse als inheemse druivensoorten – de zo bejubelde ‘nieuwe Priorato’s’ geproduceerd. Tegenwoordig staan deze wijnen uitstekend bekend, niet alleen in Spanje maar ook internationaal. De kwaliteit van de wijnen, zowel de traditionele – als de nieuwe soorten, is gebaseerd op een uniek microklimaat en een unieke bodem. Het is dit terroir en de menging van oude – en nieuwe soorten die ervoor zorgen dat Priorato één van de meest nagevolgde Europese wijnbouwgebieden is geworden. 
Op 6 juli 2009 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. 

 

Clos Cypres Costers del Priorat - DOCa Priorat


€ 45,60


Verpakt per 6 flessen: € 273,60
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Costers del Priorat Memòries 0.375L Costers del Priorat - DOCa Priorat


€ 26,70


Meer over deze dessertwijn
Overzicht dessertwijn
Petit Pissares Costers del Priorat - DOCa Priorat


€ 13,65


Verpakt per 6 flessen: € 81,90
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Pissares Costers del Priorat - DOCa Priorat

Nu slechts:
€ 16,07
Normaal: €17,85
Uw voordeel: 10%

Verpakt per 6 flessen: € 96,42
Meer over deze rode wijn
Overzicht rode wijn
Blanc de Pissares (uit voorraad tot uitgifte oogstjaar 2020) Costers del Priorat - DOCa Priorat


€ 16,75


Verpakt per 6 flessen: € 100,50 Niet op voorraad Beschikbaar: 15/05/2021 Meer over deze witte wijn
Overzicht witte wijn