Cota 45 (Tierra de Càdiz)

Cota 45 is levenswerk geworden van Ramiro Ibañez, één van de meest talentvolle en gereputeerde wijnmakers uit de Jerez-regio. Zijn doel : tradities in ere herstellen en terroir ten volle laten spelen èn spreken. Ramiro is geboren en getogen in de streek, studeerde af als oenoloof en reisde de wereld rond. In 2009 kwam hij terug, begon advies te geven aan verschillende sherrybodega's, om in 2012 Cota 45 op te richten. De piepkleine bodega ligt aan de oever van de Guadalquivir en is een waar laboratorium, waar hij alle mogelijkheden van de Albariza, de lokale kalkbodem, onderzoekt en uittest. De naam van zijn project verwijst naar de 45m hoogte waar volges Ramiro de beste kalkgronden zijn te vinden. 

Om Ramiro's werk goed te begrijpen, moet je teruggaan naar de 19de eeuw, de 'Gouden eeuw' van de versterkte wijnen. In die tijd was sherry enorm populair, met een echte hausse rond 1870, toen er gigantische hoeveelheden werden geëxporteerd. Helaas was het grootste deel van die export zoet, en van een lage kwaliteit die niet geäpprecieerd werd door de lokale bevolking. De meer dan 100 verschillende druivensoorten die in het begin van de jaren 1800 nog bestonden, waren allemaal vervangen door de Palomino Fino ( wegens zijn potentieel voor het maken van versterkte wijnen ) en de Pedro Ximénez. Ramiro heeft het noeste plan die 'uitgestorven soorten' weer in ere te herstellen. Samen met 6 gelijkgezinde wijnmakers richtte hij onlangs Manifesto 119 op, genaamd naar de 119 gedocumenteerde variëteiten uit de 19de eeuw. Met als doel ze weer in kaart te brengen en er wijn mee te maken.

Verder wil Ibañez ook bewijzen dat er geweldige niet-versterkte wijnen kunnen gemaakt worden van de Palomino zelf, een druif die bekend staat om z'n neutrale karakter. Maar wel degelijk in staat is om het unieke karakter van de verschillende pago's om te zetten in karakteriestieke wijnen. Daarvoor concentreert hij zich op 3 pago's uit Sanlucar : Carrascal, Miraflores en Maina. Hij vergist de wijnen in oude manzanilla vaten ( tot 150 jaar oud ! ), dit om de fruitigheid te beperken. De albariza's van deze 3 pagos verschillen telkens en de wijnen die ervan gemaakt worden, vormen de perfecte vertaling van hun oorsprong.


 


 

Ube Paganilla Cota 45 (Tierra de Càdiz)


€ 18,85


Verpakt per 6 flessen: € 113,10
Meer over deze witte wijn
Overzicht witte wijn
Ube Miraflores Cota 45 (Tierra de Càdiz)


€ 18,85


Verpakt per 6 flessen: € 113,10
Meer over deze witte wijn
Overzicht witte wijn