D. Mateos - DOCa Rioja

Bodegas D. Mateos staat voor 7 generaties wijnmaken in Rioja. Het familiedomein is gelegen in Aldeanueva de Ebro, Rioja Baja dus, vlakbij de Ebro. Rioja Baja is het warmste deel van de regio, het is dus ook logisch dat er hier meer Garnacha staat aangeplant en meer gewerkt wordt met die zonlievende druif.

Het domein omvat 4 grote precelen, waar telkens een andere druivensoort op wordt gekweekt, naargelang de eisen van de druif:

- Finca el Salobrar, 15 ha. Tempranillo met een gemidddelde leeftijd van 45 jaar. 

- Finca el Coscojar : 6 ha. Graciano

- Finca el Bosquil : 8 ha. Garnacha Tinta. Hier is de gemiddelde leeftijd van de stokken 55 jaar, met uitschieters tot 75 jaar.

Finca Los Queamos: 10 ha. witte Tempranillo.

DOCa. Rioja. 

Rioja is binnen en buiten Spanje een ware referentie voor kwaliteitswijnen. Het is de streek waar van oudsher rijping op houten vaten werd ingevoerd door Franse wijnboeren die de phylloxera-plaag trachtten te ontvluchten. Dit heeft decennia lang in Spanje de notie meegebracht dat kwaliteitswijnen lang op vat moeten liggen, met heel wat rustieke Riojas tot gevolg. Ook hier heeft de toetreding van Spanje tot de EEG  (en dus de grotere exportmarkt )gezorgd voor nieuwe investeringen en een revolutie in de wijncultuur. Moderne Riojas munten vooral uit door fruitigheid, weliswaar onderbouwd door de houtlagering, maar zonder dat deze gaat domineren. 

Rioja was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de D.O.-status kreeg. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. 
D.O.Ca Rioja staat met name bekend om zijn rode wijn, hoewel er ook wel wat witte – en rosé wijn gemaakt worden. De meeste bodega’s gebruiken nog altijd hun eigen formules om rode wijnen met tenminste drie druivensoorten te blenden, waarvan de belangrijkste de Tempranillo is, de meest edele van de inheemse Spaanse druivensoorten. Deze druif zorgt voor de elegantie van de wijn, de concentratie van de aroma’s en de complexiteit aan smaken. Het is dit element, samen met de rijping op vat, dat deze wijnen hun persoonlijkheid en individualiteit geeft. 
Tegelijkerheid heeft Rioja zich constant ontwikkeld. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan Riojastijlen. Zo zijn er varietal wijnen, geblende wijnen waarbij de nadruk van hout naar fruit is verschoven; biologische wijnen en aan de bovenkant van de markt Reserva’s en Gran Reserva’s. 
De veranderingen in de vinificatie die de afgelopen tien jaar zijn doorgevoerd, hebben voor uitstekende resultaten gezorgd. Nieuwe generaties wijnbouwers en wijnmakers hebben vertrouwd op renovatie van het materieel, met nieuwe houten – en roestvrijstalen vaten en daarnaast meer nadruk gelegd op de zorgvuldige selectie van de druiven bij de oogst en de langere rijping van het geoogste fruit. 
De behoefte van de Riojaproducenten om hun streven naar perfectie uit te dragen, heeft bijgedragen aan het prestigieuze beeld dat er bij consumenten ten aanzien van Rioja heerst en heeft er daarnaast voor gezorgd dat Riojawijnen over de gehele wereld als referentie worden gebruikt. De ontwikkeling van zowel de productietechnische – als de commerciële structuur in de Rioja en de prestige die zijn wijnen krijgen, hebben er ook voor gezorgd dat het gebied tot de top van de historische Europese herkomstbenamingen behoort.

 

La Mateo Colección de Familia Parcelas Singulares


€ 32,60


Verpakt per 6 flessen: € 195,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
La Mateo Colección de Familia Vendimia


€ 23,60


Verpakt per 6 flessen: € 141,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
La Mateo Colección de Familia Tempranillo Blanco


€ 23,60


Verpakt per 6 flessen: € 141,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn
La Mateo Colección de Familia Reserva


€ 32,60


Verpakt per 6 flessen: € 195,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
La Mateo Colección de Familia Garnacha Cepas Viejas


€ 39,40


Verpakt per 6 flessen: € 236,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn