Dominio de Atauta - DO Ribera del Duero

De regio van Soria herbergt de geïsoleerde vallei van Atauta. Deze vallei kan je vanuit wijnmakersstandpunt gerust een etnografisch juweel noemen. Je vindt er pre-phyloxerrastokken en een unieke, oude kloon van de Tinto Fino. Atauta is gelegen op 50kmvan de bron van de Duero - helemaal in het oosten van de DO Ribera del Duero dus. Er heerst een ruw klimaat van lange, koude winters en korte, hete zomers. Regenval is schaars en er waait continu een stevige westenwind. De wijngaarden bevinden zich op meer dan 1000m hoogte ! De bodem verschilt van perceel tot perceel, maar ze hebben allemaal kalksteen gemeen. Al deze factoren zorgen voor perfect gerijpte druiven, met complexe aroma's en tannines en een heel typische mineraliteit.

Dominio de Atauta werd een goede 10 jaar geleden opgericht om wijnen te maken die het unieke karakter van de oude wijngaarden te weerspiegelen. Alle stokken zijn minstens 85 jaar oud en sommige zijn pre-phyloxerrastokken van meer dan 150 jaar. De bodega zelf werd op een rots gebouwd, 4 verdiepingen hoog. Heel het gebouw werd zo geconstrueerd dat de wijnmaker - wijnmaakster in dit geval, Almudera Alberca, welbekend en zeer geapprecieerd - de zwaartekracht kan gebruiken bij de vinificatie, dit voorkomt beschadiging van de druiven tijdens het proces. Het areaal is onderverdeeld in 400 micro-plots, die elk individueel beheerd worden om zo het best z'n karakteristieken te bewaren.

DO Ribera del Duero

DO Ribera del Duero is gelegen in Midden Spanje, 100 km ten noorden van Madrid. Samen met Rioja en Priorato wordt de DO gerekend tot dé topregio's voor Spaanse wijnen. Hoogte tussen 700 en 850 m, koude winters en warme zomers, maar ook met een groot temperatuursverschil tussen dag en nacht, wat de druiven een langzame rijping en excellente zuurtegraad geeft. Absolute bewaarwijnen in de Crianza/Reserva uitvoeringen.

De Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo (ook Tinta del País of Tinto Fino genoemd) verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als als Gran Reserva heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Tegelijkertijd startten families, die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen kleine wijnmakerijen en daarnaast stimuleert het Consejo regulador onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van geautomatiseerde oogstchecks tot onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen. 

Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Er is een wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel en een Centro de Interpretación del Vino (een museum dat geheel in het teken staat van de wijnbouw) in Aranda del Duero (Burgos). 

 

 

La Mala


€ 98,10


Verpakt per 6 flessen: € 588,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Dominio de Atauta


€ 29,40


Verpakt per 6 flessen: € 176,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Parada de Atauta


€ 20,85


Verpakt per 6 flessen: € 125,10
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Llanos de Almendro


€ 98,10


Verpakt per 6 flessen: € 588,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Valdegatiles


€ 98,10


Verpakt per 6 flessen: € 588,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn