Mano a Mano (Tierra de Castilla - La Mancha)

Bodegas Mano a Mano ligt in de provincie Ciudad Real, bij het stadje Alhambra, in de autonome regio Castilla-La Mancha. De eigen wijngaarden liggen rond de spectaculaire 'vierkante' bodega, en bestaan uit +/- 330 ha. oude wijnstokken, gesnoeid in gobelet en aangeplant op een arme ondergrond, zeer geschikt dus voor het maken van kwalitatief hoogstaande wijnen. Het gaat vooral om Tempranillo, die zich volledig heeft aangepast aan de het extreem droge klimaat en intense, krachtige wijnen voortbrengt. De bodem bestaat hoofzakelijk uit zandgrond, bedekt met kiezel, kalk en klei. Naast Tempranillo wordt er ook - in mindere mate en vooral bij wijze van experiment - gewerkt met Syrah, Cabernet Sauvignon, Graciano en , opmerkelijk, Touriga Nacional. 

Bij Mano a Mano woeden de wijnen gemaakt door oenologe Asunción Yébenes, die letterlijk grootgebracht is tussen de wijn: haar grootouders waren wijnmakers, lang heeft ze niet getwijfeld om haar professionele leven de wijden aan het maken van goede wijn. Sinds 2008 werkt ze voor Mano a Mano en is ze erin geslaagd om enkele van de meest opmerkelijke wijnen van de regio te maken.

Tierra de Castilla 

Gelegen op de zuidelijke Castiliaanse meseta, 60 km van Madrid, is La Mancha de grootste herkomstbenaming van Spanje. Hij beslaat 30.700 vierkante kilometer en daarmee ongeveer de helft van de provincie Castilië. De wijngaarden liggen in 182 gemeenten: 12 in het district Albacete, 58 in Ciudad Real, 66 in Cuenca en 46 in Toledo, hoewel er wel wat wijzigingen op stapel staan, omdat sommige gebieden hun registratie niet geheel bijgewerkt hebben. 
De kracht van de wijnbouwtraditie van het gebied weerspiegelt een serie intrinsieke en natuurlijke omstandigheden die de wijnbouw gunstig gezind zijn en die zorgen voor wijn met een uitstekende kwaliteit. La Mancha is een ideaal wijnbouwgebied omdat, ondanks een lage opbrengst per hectare, de kwaliteit van het fruit, de rijpingscyclus en de gezondheid van de wijnstokken uitzonderlijk goed zijn. 
Het beeld van La Mancha als een immens plateau met woestijnachtig landschap dat enorme hoeveelheden bulkwijn van lage kwaliteit produceerde, is inmiddels al lang verdwenen. Tegenwoordig hebben deze wijnen zonder twijfel hun plaats tussen de meest gerenommeerde wijnen ter wereld verdiend. 
La Mancha is daarnaast ook het grootste wijnproducerende gebied ter wereld, met een totaal areaal van 191.699 hectare wijngaard, een echt ongelooflijk getal dat ervoor zorgt dat een groot deel van alle wijn die geproduceerd wordt in Spanje hier wordt gemaakt.

 

Venta La Ossa Syrah


€ 19,80


Verpakt per 6 flessen: € 118,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Venta La Ossa TNT


€ 23,40


Verpakt per 6 flessen: € 140,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Venta La Ossa Tempranillo


€ 19,80


Verpakt per 6 flessen: € 118,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Mano a Mano


€ 9,80


Verpakt per 6 flessen: € 58,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn