Obalo - DOCa. Rioja

Bodegas Obalo is een relatief jonge bodega (opgericht in 2006), die onder de bezielde leiding van oenologe Susana Rodriguez op korte tijd een stevige reputatie heeft opgebouwd als producent van schitterende Rioja-wijnen. De bodega is gelegen in Rioja Alta, in Abalos, een stadje in de schaduw van het Cantabrische gebergte - het kanaliseert de Atlantische winden en vormt een natuurlijke barrière tegen Noordelijke koudefronten. Deze subregio wordt wereldwijd beschouwd als één van de beste wijngebieden - door z'n ligging, de invloed van de Sierra Cantabria en kalkrijke kleigronden. De wijngaarden zijn tussen 40 en 90 jaar oud en exclusief aangeplant met Tempranillo.

Elke druif wordt manueel geplukt, waarna voor de drie wijnen een koude macerati van 48u volgt, om alle aroma's en kleuren van de Tempranillo te extraheren. Malolactische gisting vindt plaats op nieuw Frans eiken vaten, hoofdzakelijk om de frisheid en fruitigheid te garanderen.

Rioja DOCa : Rioja is binnen en buiten Spanje een ware referentie voor kwaliteitswijnen. Het is de streek waar van oudsher rijping op houten vaten werd ingevoerd door Franse wijnboeren die de phylloxera-plaag trachtten te ontvluchten. Dit heeft decennia lang in Spanje de notie meegebracht dat kwaliteitswijnen lang op vat moeten liggen, met heel wat rustieke Riojas tot gevolg. Ook hier heeft de toetreding van Spanje tot de EEG  (en dus de grotere exportmarkt )gezorgd voor nieuwe investeringen en een revolutie in de wijncultuur. Moderne Riojas munten vooral uit door fruitigheid, weliswaar onderbouwd door de houtlagering, maar zonder dat deze gaat domineren. 

Rioja was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de D.O.-status kreeg. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. 
D.O.Ca Rioja staat met name bekend om zijn rode wijn, hoewel er ook wel wat witte – en rosé wijn gemaakt worden. De meeste bodega’s gebruiken nog altijd hun eigen formules om rode wijnen met tenminste drie druivensoorten te blenden, waarvan de belangrijkste de Tempranillo is, de meest edele van de inheemse Spaanse druivensoorten. Deze druif zorgt voor de elegantie van de wijn, de concentratie van de aroma’s en de complexiteit aan smaken. Het is dit element, samen met de rijping op vat, dat deze wijnen hun persoonlijkheid en individualiteit geeft. 
Tegelijkerheid heeft Rioja zich constant ontwikkeld. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan Riojastijlen. Zo zijn er varietal wijnen, geblende wijnen waarbij de nadruk van hout naar fruit is verschoven; biologische wijnen en aan de bovenkant van de markt Reserva’s en Gran Reserva’s. 
De veranderingen in de vinificatie die de afgelopen tien jaar zijn doorgevoerd, hebben voor uitstekende resultaten gezorgd. Nieuwe generaties wijnbouwers en wijnmakers hebben vertrouwd op renovatie van het materieel, met nieuwe houten – en roestvrijstalen vaten en daarnaast meer nadruk gelegd op de zorgvuldige selectie van de druiven bij de oogst en de langere rijping van het geoogste fruit. 
De behoefte van de Riojaproducenten om hun streven naar perfectie uit te dragen, heeft bijgedragen aan het prestigieuze beeld dat er bij consumenten ten aanzien van Rioja heerst en heeft er daarnaast voor gezorgd dat Riojawijnen over de gehele wereld als referentie worden gebruikt. De ontwikkeling van zowel de productietechnische – als de commerciële structuur in de Rioja en de prestige die zijn wijnen krijgen, hebben er ook voor gezorgd dat het gebied tot de top van de historische Europese herkomstbenamingen behoort.

 

Obalo Rosado


€ 9,95


Verpakt per 6 flessen: € 59,70
Lees meer over dit artikel
Overzicht rosé wijn
Obalo Reserva


€ 18,80


Verpakt per 6 flessen: € 112,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Obalo Crianza


€ 14,10


Verpakt per 6 flessen: € 84,60
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn
Obalo Joven


€ 9,80


Verpakt per 6 flessen: € 58,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn