Pazo de Toubes - DO Ribeiro

Bij Pazo de Toubes wordt wijn gemaakt sinds 1742...op de welgeteld 9ha wijngaard staan alleen lokale druivensoorten - Treixadura, Loureira, Godello, Albariño - die het best gedijen op de lokale bodem en in het micro-klimaat van deze subregio van Ribeiro ( nabij Ourense ).

Ribeiro ligt in de provincie Orense, bij de Miño-rivier die wat verderop de grens vormt tussen Spanje en Portugal.

De wijngaarden liggen in dezelfde provincie, de meeste in de valleien van de Miño, de Avia en de Arnoya. Ze zijn in terrasvorm aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje. Ribeiro ligt  landinwaarts, wat verder van de Atlantische Oceaan en heeft een gematigd klimaat.  De Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is en het iets koeler is dan in de naburige D.O. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36ºC, in de winter kan het -4ºC vriezen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15ºC. Gemiddeld valt er 800 tot 1000 mm regen en de zon schijnt 1800 uur per jaar. 

De belangrijkste druif is ongetwijfeld de witte Treixadura. Onder invloed van Vinitocola de Ribeiro ( zie de Costeirawijnen ) is de regio uit het dal van de massaproduktie gekropen en maakt  men nu mooie wijnen van deze druif, dikwijls gemengd met andere Gallicische druiven ( denk aan Albariño, Loureira, Torrontes en ook de Godello uit Bierzo ).


 

 

Teixadal de Casaio


€ 11,30


Verpakt per 6 flessen: € 67,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn
Toubes


€ 22,85


Verpakt per 4 flessen: € 91,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn
Modus Vivendi


€ 11,90


Verpakt per 6 flessen: € 71,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn