Rioja Vega - DOCa. Rioja & DO Rias Baixas

Bodegas Rioja Vega is in 1882 opgericht door Don Filipe Ugalde. Het was de tijd waarin de Franse wijnmeesters de Pyreneeën overtrokken op de vlucht voor de Phylloxera en in Rioja klimaat en gronden vonden waarvan ze wisten dat ie hen zou toelaten om weer grote wijnen te maken. Nog voor de DO Rioja bestond, maakt de streek dus al deel uit van de naam van deze bodega. Bijna 125 jaar later telt Rioja Vega 70 ha wijngaard. In 1983 is de Bodega onderdeel geworden van de Grupo Vitivinicola Principe de Viana en sindsdien heeft het wijnhuis een sterke groei gekend, echter zonder oog te verliezen voor kwaliteit en vakmanschap.. 70% van de productie wordt nationaal verkocht en 30% wordt geëxporteerd naar meer dan 15 landen. De Bodega en kelders zijn indrukwekkend. De wijnmakerij is 2001 geheel vernieuwd en ingericht met de modernste technieken. 

Rioja DOCa : Rioja is binnen en buiten Spanje een ware referentie voor kwaliteitswijnen. Het is de streek waar van oudsher rijping op houten vaten werd ingevoerd door Franse wijnboeren die de phylloxera-plaag trachtten te ontvluchten. Dit heeft decennia lang in Spanje de notie meegebracht dat kwaliteitswijnen lang op vat moeten liggen, met heel wat rustieke Riojas tot gevolg. Ook hier heeft de toetreding van Spanje tot de EEG  (en dus de grotere exportmarkt )gezorgd voor nieuwe investeringen en een revolutie in de wijncultuur. Moderne Riojas munten vooral uit door fruitigheid, weliswaar onderbouwd door de houtlagering, maar zonder dat deze gaat domineren. 

Rioja was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de D.O.-status kreeg. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. 
D.O.Ca Rioja staat met name bekend om zijn rode wijn, hoewel er ook wel wat witte – en rosé wijn gemaakt worden. De meeste bodega’s gebruiken nog altijd hun eigen formules om rode wijnen met tenminste drie druivensoorten te blenden, waarvan de belangrijkste de Tempranillo is, de meest edele van de inheemse Spaanse druivensoorten. Deze druif zorgt voor de elegantie van de wijn, de concentratie van de aroma’s en de complexiteit aan smaken. Het is dit element, samen met de rijping op vat, dat deze wijnen hun persoonlijkheid en individualiteit geeft. 
Tegelijkerheid heeft Rioja zich constant ontwikkeld. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan Riojastijlen. Zo zijn er varietal wijnen, geblende wijnen waarbij de nadruk van hout naar fruit is verschoven; biologische wijnen en aan de bovenkant van de markt Reserva’s en Gran Reserva’s. 
De veranderingen in de vinificatie die de afgelopen tien jaar zijn doorgevoerd, hebben voor uitstekende resultaten gezorgd. Nieuwe generaties wijnbouwers en wijnmakers hebben vertrouwd op renovatie van het materieel, met nieuwe houten – en roestvrijstalen vaten en daarnaast meer nadruk gelegd op de zorgvuldige selectie van de druiven bij de oogst en de langere rijping van het geoogste fruit. 
De behoefte van de Riojaproducenten om hun streven naar perfectie uit te dragen, heeft bijgedragen aan het prestigieuze beeld dat er bij consumenten ten aanzien van Rioja heerst en heeft er daarnaast voor gezorgd dat Riojawijnen over de gehele wereld als referentie worden gebruikt. De ontwikkeling van zowel de productietechnische – als de commerciële structuur in de Rioja en de prestige die zijn wijnen krijgen, hebben er ook voor gezorgd dat het gebied tot de top van de historische Europese herkomstbenamingen behoort.

 

Rioja Vega Tempranillo Rosado


€ 13,80


Verpakt per 6 flessen: € 82,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht rosé wijn
Rioja Vega Tempranillo Blanco


€ 13,80


Verpakt per 6 flessen: € 82,80
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn
Alba Vega Albariño


€ 9,95


Verpakt per 6 flessen: € 59,70
Lees meer over dit artikel
Overzicht witte wijn