Rios de los Prieto - DO Ribera del Duero

Een nieuw opgestarte bodega (oprichting in 2002) brengt nu zijn eerste wijnen op de markt, maar beschikt over wijngaarden beplant met decennia oude Tempranillo druivenstokken en een kleine aanplant van Cabernet Sauvignon. Een groep met jeugdig oenologisch enthousiasme en een resolute keuze voor kwaliteit. Moderne wijnen met nadruk op fruitigheid en concentratie. In drie, klassieke, variaties voor rood. Ondertussen maken ze in Rueda ook een lekkere Verdejo ( witte wijn ).

DO Ribera del Duero is gelegen in Midden Spanje, 100 km ten noorden van Madrid. Samen met Rioja en Priorato wordt de DO gerekend tot dé topregio's voor Spaanse wijnen. Hoogte tussen 700 en 850 m, koude winters en warme zomers, maar ook met een groot temperatuursverschil tussen dag en nacht, wat de druiven een langzame rijping en excellente zuurtegraad geeft. Absolute bewaarwijnen in de Crianza/Reserva uitvoeringen.

Ribera del Duero is gezegend met een combinatie van terroir, microklimaat en een inheemse druivensoort waarvan uitstekende en complexe rode wijnen gemaakt kunnen worden. Op deze hoogte geeft Tempranillo (ook Tinta del País of Tinto Fino genoemd) verfrissend zure druiven met dunne schillen, die daardoor zorgen voor wijnen die zowel jong als als Gran Reserva heerlijk smaken. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie. Tegelijkertijd startten families, die voorheen hun druiven oogstten en verkochten aan bodega’s, hun eigen kleine wijnmakerijen en daarnaast stimuleert het Consejo regulador onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van geautomatiseerde oogstchecks tot onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmiddelen. 

Deze nieuw verworven collectieve kennis heeft een enorm effect gehad op de kwaliteit van de wijn, die nu over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Er is een wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel en een Centro de Interpretación del Vino (een museum dat geheel in het teken staat van de wijnbouw) in Aranda del Duero (Burgos). 

 

Prios Reserva


€ 23,90


Verpakt per 6 flessen: € 143,40
Lees meer over dit artikel
Overzicht rode wijn